maandag 10 november 2014

Joris Demmink...

Ongeveer een week geleden (op 2 november) meldde het NRC dat een nieuwe getuige bij een notaris een verklaring heeft afgelegd over pedoseksuele activiteiten van Joris Demmink, vroeger Secretaris-Generaal bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het is wel bijzonder dat dit gebeurt vlak na het uitkomen (op 23 october 2014) van de nieuwe "faction"-thriller van Tomas Ross «de Vrienden van Pinocchio». Pinocchio was de "besloten club in Praag" waarvan in het artikel sprake is. De schrijver beschuldigt weliswaar Demmink nergens van, maar desondanks vraag je je als lezer toch al gauw af wat er werkelijk aan de hand is/was...

Het zal wel moeilijk te bewijzen zijn of Joris Demmink zich inderdaad schuldig gemaakt heeft (en men kan nu eenmaal niet schuldig zijn aan "niet bewezen feiten"), maar het boek van Ross maakt in ieder geval veel duidelijk van de manier waarop bewijzen kunnen verdwijnen en waarop getuigen "overtuigd" kunnen worden om hun verklaringen in te trekken of af te zwakken.

Zie over Joris Demmink artikelen in Vrij Nederland van 1 october 2012, van 25 september 2012 (samen met Freke Vuijst) en nogmaals van 25 september 2012, en van 21 januari 2014  van de hand van Harry Lansink.

Geen opmerkingen: